Itineraris

Geogràficament Sant Julià de Vilatorta està situat a la plana de Vic, a recer d'una gran zona boscosa. Aquí comencen les Guilleries. Una bona manera de conèixer aquests verals és fer alguna de les rutes que aquí us proposem. 

Els itineraris estan pensats per fer-los a peu o en BTT i els temps estan calculats a una mitjana de 4 km/h.

La dificultat està diferenciada en:
• Baixa: camins planers i amples no massa llargs.
• Mitja: recorreguts per corriols amb pujades i baixades.
• Alta: Itineraris llargs amb trams de fort pendent on, si aneu amb BTT, cal baixar de la bicicleta.

Per concertar les rutes guiades, poseu-vos en contacte amb l’Ajuntament al tel.: 93 812 21 79 o a sjv.visita@vilatorta.cat

Itinerari dels rellotges de sol

Itinerari dels rellotges de sol (dificultat: baixa / distancia: 3,37 km.)

Aquesta ruta transcorre pel poble de Sant Julià de Vilatorta, i visita els principals rellotges de sol que hi ha en bon estat repartits per algunes façanes del poble.

El recorregut comença al Parc de les Set Fonts, tot i que al tractar-se d’un recorregut circular, el podem començar i acabar on vulguem. La ruta segueix un recorregut enllaçant carrers i situant en ells els rellotges més significatius. N’hi ha de tots tipus, d’antics i de més moderns, fins arribar al més representatiu de tots, el rellotge de la zona esportiva, anomenat Àngel de la Concòrdia, i format per 5 rellotges diferents: un analemàtic, dos verticals, un esfèric i una meridiana, en el que hi apareix, a més, la situació, els signes del zodíac, el calendari, etc. Destacar igualment la presència al terme de Sant Julià de dos rellotges més, realment bonics i en perfecte estat de conservació; són els que hi ha a les masies d’El Llopart i de Cànoves. Al tractar-se de masies allunyades del nucli urbà no hem cregut oportú de incloure-les a la ruta, ja que al tractar-se d’una ruta senzilla i familiar, es fa molt complicat poder-hi arribar caminant. Autors: LLuís Solanas i Montse Piqué.

Itinerari de Puigsec

Itinerari circular, curt i agradable que connecta alguns dels espais d’interès hidrològic que envolten l’entorn de Sant Julià de Vilatorta. Les Set Fonts, la font de Puigsec, la bassa de Puigsec o la bassa del Brudon ens conviden a descobrir diferents formes tradicionals de captació i emmagatzematge d’un recurs tan valuós com és l’aigua.

L’itinerari sorprendrà al visitant amb amplies vistes de l’entorn de Puigsec que conviden a entendre com aquests nuclis del segle X han contribuït a definir un paisatge d’interessants contrastos entre camps de conreu i exuberants forests.

El divers mosaic d’hàbitats que travessa l’itinerari ofereix al visitant un bon observatori de la fauna i flora que s’amaga entre els boscos, els marges dels conreus i els punts d’aigua. Als boscos mixtes de roure martinenc, alzina i pi roig és possible sentir el cant de la mallerenga o del pit roig o trobar alguna pinya rossegada per un esquirol que vigilant observa des de les alçades. Entre els esbarzers i rosers silvestres dels marges del camps s’amaguen el conill de bosc o la perdiu roja, que poden sortir de sobte en carrera fins a un nou amagatall. No han de passar desapercebuts els singulars roures de la pista del Perer o alguns exemplars del protegit boix grèvol que es poden trobar al llarg del recorregut.

El Centre d’Informació de Sant Julià de Vilatorta al Parc de les Set Fonts ofereix una magnífica cloenda a aquest itinerari amb una didàctica exposició sobre els usos de l’aigua.

 

Aeròdrom de Vilatorta, el camp d'aviació

Aeròdrom de Vilatorta, el camp d'aviació (dificultat: baixa/ distancia:9 km.)

Ruta circular de 9 kms que passa pels indrets més significatius de l’antic aeròdrom del pla de la Quintana, a Sant Julià de Vilatorta. La ruta transcorre per la majoria d’elements que formaven part del camp d’aviació que hi va haver durant la Guerra Civil: varis refugis, un hangar i un polvorí. Es tracta d’un recorregut planer, ben indicat i fàcil per fer en família. 

Ruta circular de 9 kms que passa pels indrets més significatius de l’antic aeròdrom del pla de la Quintana, a Sant Julià de Vilatorta. La ruta transcorre per la majoria d’elements que formaven part del camp d’aviació que hi va haver durant la Guerra Civil: varis refugis, un hangar i un polvorí. Es tracta d’un recorregut planer, ben indicat i fàcil per fer en família. Els refugis estan ben senyalitzats i alguns d’ells son accessibles. L’entorn és ombrívol i agradable de visitar. El temps previst per fer la ruta en bicicleta és d’1 hora i 28 minuts a ritme molt suau. Si es vol fer a peu i en família la durada del recorregut és aproximadament de 2 hores i 30 minuts. Autors Lluís Solanas i Montse Piqué

Camins de Verdaguer

Longitud: 16.6 km
Temps aprox.: 4 h 30 min
Dificultat: Mitjana
Tipus: A peu
Temàtica: Paisatgística, Literària

Itinerari circular que descobreix alguns dels entorns de la infància i adolescència del poeta Mossèn Cinto Verdaguer, els quals van deixar una forta emprenta en la seva personalitat i van ser font d'inspiració d'indrets com la Font Trobada, el gorg de Llitons o el Salt de la Minyona, les descripcions dels quals ens arriben encara vigents i plenes de vida.

L'itinerari es pot començar des de tres punts diferents: el nucli urbà de Folgueroles, la Font Trobada o el nucli de Tavèrnoles. En aquest cas, la descripció s'inicia des de Folgueroles, on es troba també la Casa Museu Verdaguer, casa on es va criar el poeta. La fita d'inici la trobareu al final del carrer Font de la Sala, al costat del torrent de Folgueroles.

Us recomaneu que porteu calçat adequat i aigua. La identificació del recorregut és un quadrat granat.